Από τις πρώτες μέρες της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του νέου ιού, οι περισσότεροι εξέφρασαν ανησυχία για το σωματικό τους βάρος και τη διατροφική τους συμπεριφορά. Η αλήθεια είναι ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, στατιστικά οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε μεγαλύτερη αποθήκευση λιπώδους ιστού.

Ωστόσο, η «καραντίνα» θα μπορούσε να δράσει και βοηθητικά σε άτομα που θέλουν να προσέξουν τη διατροφή τους. Απλά, οργανώστε τη διατροφή της οικογένειας: Μην αφήσετε το φαγητό στην τύχη και στην παρόρμηση της στιγμής, αλλά καθορίστε τι θα μαγειρέψετε στο σπίτι την υπόλοιπη εβδομάδα και καταρτίστε το οικογενειακό μενού όλοι μαζί (του τύπου Δευτέρα: αρακά, Τρίτη: ψάρι, Τετάρτη: παστίτσιο κτλ). Η «καραντίνα» είναι μια καλή ευκαιρία να μαζευτεί όλη η οικογένεια ταυτόχρονα γύρω από το τραπέζι, κάτι που λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων τα τελευταία χρόνια είχε παραμεληθεί στα περισσότερα σπίτια.

  • Ορίστε τον «διατροφολόγο» της οικογένειας. Αυτός θα έχει την ευθύνη της σύνταξης του εβδομαδιαίου μενού, και φυσικά θα μπορούσε να αλλάζει κάθε εβδομάδα ή και να είναι ο ίδιος κάθε φορά.
  • Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε φαγητά διαφορετικών κατηγοριών, κοινής αποδοχής ώστε να μειώσετε τη διατροφική μονοτονία.
  • Αφού συμφωνήσετε για το κυρίως γεύμα, φτιάξτε τη λίστα για το σούπερ μάρκετ με τα είδη που θα χρειαστείτε για να παρασκευαστούν τα συγκεκριμένα φαγητά και τα συνοδευτικά του γεύματος (π.χ. σαλάτες, τυρί κτλ).
  • Στη συνέχεια σκεφτείτε ιδέες για ένα πιο ελαφρύ γεύμα της κάθε ημέρας για κάθε άτομο ξεχωριστά (π.χ. αραβική πίτα, τονοσαλάτα, γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα και βρώμη κτλ) και αναγράψτε τα κάτω από το εβδομαδιαίο μενού. Συμπληρώστε τα επιπλέον αυτά τρόφιμα στη λίστα του σούπερ μάρκετ.
  • Καθορίστε το πρωινό γεύμα του κάθε μέλους της οικογένειας και συμπληρώστε και αυτά τα τρόφιμα στη λίστα. Προσοχή στις ποσότητες.
  • Διαλέξτε την ημέρα της εβδομάδας που θα καταναλώσετε ένα αγαπημένο σνακ (π.χ. σοκολάτα) και σημειώστε τις ακριβείς ποσότητες στη λίστα (π.χ. 1 σοκολάτα υγείας και 1 αμυγδάλου ή 2 φακελάκια ζελέ φρούτων ή 1 κουτί μπισκότα).
  • Συμφωνήστε για τα φρούτα της εβδομάδας, βάλτε ποικιλία και σημειώστε στη λίστα λίγα περισσότερα από αυτά που θα αγοράζατε κανονικά.
  • Η λίστα του σούπερ μάρκετ είναι έτοιμη, για όλη την εβδομάδα και ο «προμηθευτής» της οικογένειας οφείλει να την ακολουθήσει κατά γράμμα όταν θα πάει για ψώνια.
  • Μείνετε πιστοί στις ώρες των γευμάτων που έχουν καθοριστεί, μην παραλείπετε γεύματα, μην τσιμπολογάτε νωρίτερα και το σημαντικότερο μην αφήνετε κανένα μέλος της οικογένειας να τρώει φαγητό ή σνακ εκτός κουζίνας. Αν πεινάσετε ή σας «πιάσει μια λιγούρα», φάτε ένα από τα επιπλέον φρούτα που αγοράσατε!
  • Αν σας αρέσει να δοκιμάζετε καινούριες συνταγές, συμπεριλάβετε αυτές στο μενού της επόμενης εβδομάδας, ρισκάρετέ το κι αν δεν πετύχει, απλά αναλάβατε την ευθύνη, μην φτιάξετε άλλο φαγητό!
  • Υπολογίστε το νερό που πίνετε, η παραμονή στο σπίτι μπορεί να περιορίσει το αίσθημα της δίψας και να αμελήσουμε την κατανάλωση νερού.
  • Καθορίστε 1 ώρα «κίνησης» την ημέρα. Ό,τι μπορεί και ό,τι θέλει ο καθένας. Οι πιο αθλητικοί τύποι μπορούν να βγουν για τρέξιμο ή να κατεβάσουν εφαρμογές εκγύμνασης στο smart phone, οι λιγότερο αθλητικοί τύποι να αναλάβουν τον περίπατο του σκύλου, τα παιδιά και οι μπαμπάδες να παίξουν ποδόσφαιρο ή μήλα στην πυλωτή, οι μαμάδες να χορέψουν ή να κάνουν ασκήσεις στο πάτωμα ή σε κάποιο μηχάνημα γυμναστικής αν υπάρχει. Η άσκηση είναι η ευκαιρία σας για εκτόνωση, όχι το «κακό» φαγητό.
  • Κοιμηθείτε συνεχόμενα τη νύχτα. Επιτέλους, δόθηκε η δυνατότητα στους περισσότερους να ξυπνάνε χωρίς ξυπνητήρι, χωρίς το άγχος να ετοιμαστούν γρήγορα και να φύγουν για τη δουλειά. Εκμεταλλευτείτε αυτή τη μοναδική ευκαιρία και μη σπαταλάτε τις ώρες ύπνου άδικα. Εξάλλου, ο καλής ποιότητας συνεχόμενος ύπνος είναι ένα από τα στοιχεία του καλού μεταβολικού ρυθμού.
  • Αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθεια, αναπνευστική νόσο ή παχυσαρκία, ακολουθήστε χωρίς παρεκκλίσεις το διαιτολόγιο που σας έχει δώσει ο διαιτολόγος σας και αν δεν έχετε απευθυνθεί σε κάποιον μέχρι στιγμής, ποτέ δεν είναι αργά, αναζητήστε τηλεφωνικά ή διαδικτυακά βοήθεια.

Σας εύχομαι πάνω από όλα υγεία!