Η Διατροφή στο Σακχαρώδη Διαβήτη

διαιτολόγια για παθήσεις

Ως σακχαρώδης διαβήτης ορίζεται η αδυναμία του οργανισμού να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την ρύθμιση αυτή είναι η ινσουλίνη, η οποία φυσιολογικά εκκρίνεται μεταγευματικά και επαναφέρει το σάκχαρο αίματος στα φυσιολογικά επίπεδα.

Υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες διαβητικών ασθενών:

  1. Οι διαβητικοί τύπου Ι, στους οποίους παρατηρείται μειωμένη έκκριση ινσουλίνης και επομένως πρέπει να την αναπληρώνουν εξωγενώς.
  2. Οι διαβητικοί τύπου 2, στους οποίους παρατηρείται μειωμένη δραστικότητα και υπερέκκριση της ινσουλίνης, στους οποίους χορηγούνται αντιδιαβητικά δισκία τα οποία στοχεύουν στην βελτιστοποίηση της δράσης της ινσουλίνης
  3. Ο διαβήτης κύησης, στον οποίο παρατηρείται μειωμένη έκκριση της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Επομένως, και στις 3 περιπτώσεις η ινσουλίνη δεν μπορεί από μόνη της να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από τη λήψη κάποιου γεύματος, για αυτό και είναι σημαντικό η σύσταση του γεύματος να είναι τέτοια ώστε τα επίπεδα της γλυκόζης να μην ανεβούν υπερβολικά.

Σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η σωστή διατροφή ρυθμίζει το σάκχαρο στα φυσιολογικά επίπεδα και φυσικά αποφεύγονται τα περεταίρω προβλήματα υγείας που απαντώνται στους μη ρυθμισμένους διαβητικούς (νεφροπάθεια, καρδιοπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπάθεια κα).

Οι υπερβολές και οι αυστηροί διατροφικοί περιορισμοί είναι ανούσιοι και πολλές φορές οδηγούν σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών, αντιδραστικές συμπεριφορές, σε υπογλυκαιμίες αλλά και σε υπεργλυκαιμίες (λόγω διαταραγμένης ενδογενούς παραγωγής γλυκόζης). Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να απαγορεύονται στους διαβητικούς ασθενείς, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η ποσότητα και η συχνότητα που θα καταναλωθούν κάποια από αυτά.

  • Να κάνετε συχνά γεύματα, δηλαδή 5-6 ημερησίως, περίπου ανά 3ωρο.
  • Το κάθε γεύμα πρέπει να περιέχει συγκεκριμένη ποσότητα υδατανθράκων (φρούτα, αμυλούχα τρόφιμα, γαλακτοκομικά). Η ποσότητα αυτή εξατομικεύεται και φυσικά εξαρτάται και από τη φαρμακευτική αγωγή που έχει ορίσει ο γιατρός.
  • Αυτό που πρέπει να αποφεύγετε είναι οι απλοί υδατάνθρακες (η ζάχαρη, η φρουκτόζη και το μέλι), καθώς και τα τρόφιμα που τους περιέχουν. Ωστόσο, τα υποκατάστατα ζάχαρης (ασπαρτάμη, στέβια, σουκραλόζη κτλ) δεν επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου, και επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους διαβητικούς ασθενείς.
  • Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών είναι ευεργετική στη ρύθμιση του σακχάρου, για αυτό επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης, αυξήστε την ποσότητα των λαχανικών στα γεύματά σας και καθιερώστε τα φρούτα σαν σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Η επίτευξη ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους θα βοηθήσει στην καλύτερη δράση της φαρμακευτικής αγωγής, δηλαδή στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου σας.
  • Η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας είναι ευεργετική για όλους τους διαβητικούς ασθενείς, αρκεί να έχει ενημερωθεί ο θεράπον ιατρός για τη συχνότητα και την ένταση της άσκησης ώστε να προσαρμόσει τη φαρμακευτική αγωγή.
  • Το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να προκαλέσει υπογλυκαιμία, για αυτό και η κατανάλωση του από τους διαβητικούς ασθενείς πρέπει να γίνεται με μέτρο, μαζί ή μετά από κάποιο γεύμα, ενώ πρέπει να αποφεύγονται όσα ποτά περιέχουν ζάχαρη.
  • Συμβουλευτείτε έναν κλινικό διαιτολόγο για να σας φτιάξει ένα διατροφικό πλάνο και να σας μάθει πως να ρυθμίζετε μόνοι σας τη διατροφή σας.

Σου άρεσε το άρθρο; Κοινοποίησε το