Διατροφή και Οστεοπόρωση

Διατροφή Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση αποτελεί και συνέπεια πολλών χρόνιων παθήσεων (π.χ. ΧΝΑ) ή της παρατεταμένης φαρμακευτικής αγωγής με κορτικοστεροειδή. Στα άτομα με οστεοπόρωση τα οστά γίνονται πιο εύθρυπτα και σε περίπτωση πτώσης ή έντονης πίεσης υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συντριπτικού κατάγματος με δύσκολη αποθεραπεία.

Η οστεοπόρωση δεν θεραπεύεται, για αυτό και η πρόληψή της είναι καθοριστικής σημασίας.

Η οστεοπόρωση μπορεί να αποφευχθεί, ακόμα και σε άτομα με ισχυρή γονιδιακή επιβάρυνση, αρκεί στην ενήλικη ζωή να εφαρμόζονται οι παρακάτω 10 απλές οδηγίες:

  1. Κατανάλωση καθημερινά 1-2 μερίδων γαλακτοκομικών, πράσινων λαχανικών ή/και ανάλατων ξηρών καρπών
  2. Κατανάλωση ψαριών (κυρίως μικρού μεγέθους) 1-2 φορές/ εβδομάδα
  3. Επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D, λήψη συμπληρωμάτων (όταν χρειάζεται) και καθημερινή ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο
  4. Ισορροπημένη διατροφή (έμφαση στην πρόσληψη βιταμίνης C, μαγνησίου και πρωτεΐνης)
  5. Διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους
  6. Τακτική σωματική άσκηση (κυρίως με αντιστάσεις)
  7. Αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
  8. Περιορισμός του αλατιού
  9. Επιλογή τροφίμων που είναι εμπλουτισμένα σε ασβέστιο ή/και βιταμίνη D
  10. Επίσκεψη στο γιατρό, διαγνωστικός έλεγχος και έγκαιρη εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας

 

Σου άρεσε το άρθρο; Κοινοποίησε το