Κατά την ελληνική παράδοση, όλες οι μεγάλες γιορτές συνοδεύονται από υπερβολική παροχή φαγητού. Έτσι και το πασχαλινό τραπέζι δε νοείται χωρίς τουλάχιστον 3 διαφορετικά είδη κρέατος, τουλάχιστον 3 ορεκτικά, τουλάχιστον 3 σαλάτες και αλοιφές, τουλάχιστον 3 επιδόρπια και άφθονο αλκοόλ. Οπότε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εύκολα κανείς προσλαμβάνει τις τριπλάσιες θερμίδες από ότι θα έκανε σε οποιοδήποτε άλλο τραπέζι! Ωστόσο, είναι μία μέρα, άρα και να γίνει κάποια θερμιδική υπερκαταλάνωση, αυτή από μόνη της δεν αρκεί για να προκαλέσει ολέθριες συνέπειες. Δηλαδή, εάν «προσέξουμε» τις προηγούμενες και τις επόμενες μέρες, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι θα φάμε στο Πασχαλινό τραπέζι.
Σε ότι αφορά τη Μεγάλη Εβδομάδα, η παραδοσιακή αποχή από τα ζωικά τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο «εύπεπτη» διατροφή, οπότε και σε συχνότερο αίσθημα πείνας μέσα στην ημέρα και κατ’ επέκταση σε κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αμυλούχων τροφίμων (ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά κτλ). Εάν δεν υπάρξει έλεγχος και μέτρο μπορεί ακούσια κανείς να αυξήσει σημαντικά την θερμιδική του πρόσληψη σε περιόδους νηστείας και αυτό να οδηγήσει τελικά σε αύξηση σωματικού βάρους. Επομένως, θέλει λίγο προσοχή στο μέγεθος των μερίδων και το ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα κατά τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το Μεγάλο Σάββατο, επειδή το βράδυ μετά την Ανάσταση θα ακολουθήσει τραπέζι, καλό θα ήταν να είναι λίγο πιο περιορισμένο το μεσημεριανό γεύμα την ημέρα αυτή.
Την Κυριακή του Πάσχα, όπως προαναφέραμε, δεν αξίζει να υιοθετηθεί κάποια καταπιεστική και περιοριστική διατροφική συμπεριφορά σε ότι αφορά το κυρίως γεύμα, αλλά συστήνεται το βραδινό γεύμα που θα ακολουθήσει να είναι κάτι πολύ ελαφρύ, όπως ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι.
Οι ημέρες μετά το Πάσχα είναι οι πιο κρίσιμες. Τα πασχαλινά κουλουράκια, τα τσούρεκια και τα σοκολατένια αυγά δεσπόζουν σε κάθε σπίτι και αποτελούν μεγάλο πειρασμό για τους περισσότερους. Πρόκειται για γλυκά με αρκετές θερμίδες και πολλές φορές δημιουργείται η ανάγκη να τα φάει κανείς απλά και μόνο επειδή τα είδε. Σε ότι, λοιπόν, αφορά τα λαμπριάτικα κουλουράκια και το τσουρέκι, καλό θα ήταν μετά το Πάσχα, να μην αποτελούν μέρος της οικιακής διακόσμησης, αλλά να τοποθετηθούν σε μέσα κάποιο ντουλάπι ή σκεπασμένα σε κάποια πιατέλα. Επίσης, προτείνεται να καταναλώνονται σε οριοθετημένες ποσότητες και σε αντικατάσταση κάποιου γεύματος (πχ μια φέτα τσουρέκι για πρωινό ή 1 κομμάτι (μέχρι 50γρ.) από το σοκολατένιο αυγό το απόγευμα αντί για κάποιο άλλο σνακ).
Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση!