Χριστουγεννιάτικες Γιορτές και Διατροφή

Χριστούγεννα και διατροφή

Η περίοδος των εορτών είναι περίοδος χαράς και ξενοιασιάς και είθισται κάθε δίαιτα να παραμερίζεται. Οι περισσότεροι προτιμούν να υποκύψουν στον πειρασμό των εορταστικών γεύσεων, αφήνοντας στην άκρη προσωρινά τη φαντασίωση του ιδανικού σώματος και να γλεντούν με ένα αδιάκοπο φαγοπότι. Μπορεί όμως, να ζήσει κανείς την ιδιαιτερότητα των γιορτινών αυτών ημερών, με τα οικογενειακά τραπέζια, τις βραδινές εξόδους και τις ποικίλες κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς να υποστεί τις μοιραίες συνέπειες των γαστρονομικών «αμαρτιών»; Φυσικά και μπορεί, αρκεί να μην θέσει τις γιορτές ως άλλοθι για υπερφαγία, και έχοντας πάντα στο μυαλό του το αρχαίο ρητό «παν μέτρον άριστον».

Συγκεκριμένα:

  • Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ελαφρύ πρωινό (π.χ γάλα με δημητριακά, τοστ κ.α.) και μέχρι την ώρα του τραπεζιού καταναλώστε μικρά και συχνά σνακ (γιαούρτι, φρούτα, σαλάτα κ.ά), έτσι ώστε να απολαύσετε το γεύμα ή το δείπνο στο εορταστικό τραπέζι.
  • Σε περίπτωση που είστε καλεσμένοι σε κάποιο φιλικό σπίτι, δεν χρειάζεται να πείτε όχι στο φαγητό ή στα γλυκίσματα που έχει ετοιμάσει η οικοδέσποινα, αλλά προσπαθήστε να είστε εγκρατείς και να κάνετε τις σωστές επιλογές. Μην πάτε στο τραπέζι πεινασμένοι! Η πείνα είναι κακός σύμβουλος, υπονομεύει την αντίστασή σας και τελικά οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού.
  • Για κυρίως πιάτο επιλέξτε τρόφιμα χαμηλών λιπαρών (το στήθος γαλοπούλας είναι μια θαυμάσια επιλογή). Αφαιρείτε όπου μπορείτε το ορατό λίπος και αποφύγετε τις πολλές σάλτσες στο σερβίρισμα.
  • Προσθέστε άφθονη σαλάτα στο πιάτο σας (να καλύπτει περίπου το μισό πιάτο) και συμπληρώστε το υπόλοιπο με κρέας και μία μόνο γαρνιτούρα, αυτή που προτιμάτε περισσότερο.
  • Προτιμήστε τις σαλάτες με σκέτα λαχανικά, αποφύγετε όσες έχουν ντρέσινγκ (με βάση τη μαγιονέζα) διότι αυτές έχουν πολλά λιπαρά. Μπορείτε να προσθέσετε ελαιόλαδο, σως βινεγκρέτ, σως γιαουρτιού ή καλύτερα μόνο λεμόνι ή ξύδι.
  • Γεμίστε το πιάτο σας με φαγητά που θέλετε πραγματικά, και σε μικρές μερίδες. Αν σας αρέσει η ποικιλία, διαλέξτε λίγο απ’ όλα για να τα δοκιμάσετε, αλλά σε μικρές ποσότητες!
  • Συνοδέψτε το φαγητό σας με μεταλλικό ή αεριούχο νερό, αναψυκτικά τύπου light ή αν προτιμάτε το αλκοόλ επιλέξτε το ξηρό κρασί (λευκό, ροζέ ή κόκκινο) που αποτελεί μια υγιεινή επιλογή και έχει τις λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Τα αφρώδη κρασιά (όπως η σαμπάνια) αποτελούν επίσης μια καλή επιλογή, αρκεί να αρκεστείτε στα 2-3 ποτηράκια.
  • Όσο καταναλώνετε το κυρίως πιάτο μην ξεχνάτε ότι έρχεται και το επιδόρπιο, στο οποίο δε χρειάζεται να αντισταθείτε, απλά διαλέξτε ένα πιο ελαφρύ γλυκό (π.χ σορμπέ ή τσιζκέικ). Από τα παραδοσιακά γλυκά προτιμήστε ένα μικρό μελομακάρονο και αποφύγετε τους κουραμπιέδες και τις δίπλες. Πάντως, όποιο επιδόρπιο και αν επιλέξετε, βάλτε στο πιάτο σας μικρή ποσότητα ή μοιραστείτε το με κάποιον δικό σας.
  • Γεμίστε το πιάτο σας μόνο μία φορά, ξεκαθαρίστε από την αρχή ότι δε θα ξανασερβιριστείτε, γιατί έτσι δεν μπορείτε να υπολογίσετε καθόλου την ποσότητα φαγητού που καταναλώσατε. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτά.
  • Αποφύγετε να στέκεστε δίπλα στον μπουφέ ή στο μπαρ. Η εύκολη πρόσβαση σε σνακ και ποτά αποτελεί μεγάλο πειρασμό στον οποίο εύκολα μπορεί να ενδώσετε.
  • Κατά την διάρκεια του γεύματος μιλήστε με τους γύρω σας. Το γεύμα έχει αυτό τον σκοπό, όχι να φάτε μέχρι τελικής πτώσεως. Η συζήτηση βοηθάει να καταναλωθεί το γεύμα με αργό ρυθμό και έτσι να αισθανθείτε νωρίτερα το αίσθημα του κορεσμού, χωρίς να οδηγηθείτε στην υπερκατανάλωση.
  • Σε περίπτωση που ακολουθεί ποτό προτιμήστε ένα ποτήρι κρασί (ξηρό ή αφρώδες) ή κάποιο αναψυκτικό τύπου light, και αποφύγετε τα πατατάκια ή τα φιστίκια που θα το συνοδεύουν. Αντίθετα, μπορείτε να καταναλώσετε στικς λαχανικών (αγγούρι, καρότο) ή μια χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς.
  • Τέλος, μην ξεχνάτε ότι είστε σε γιορτή και ότι ο χορός μπορεί να σας βοηθήσει να «κάψετε» κάποιες από τις επιπλέον θερμίδες που πήρατε κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το 2020!

Σου άρεσε το άρθρο; Κοινοποίησε το